четвер, 17 листопада 2016 р.

Чому хамелеон змінює колір?
Величезна, до 60 см завдовжки, ящірка хамелеон живе на деревах. Харчується комахами, яких ловить своїм язиком, викидаючи його з приголомшливою швидкістю – 1/20 секунди. Очі хамелеона мають зіниці, які рухаються неузгоджено, і це теж допомагає йому в полюванні.
І ось таке «чудо природи», в залежності від фізіологічних або емоційних чинників, ще і змінює своє забарвлення. Чому ж ця рептилія схильна мімікрії? Здавалося б, відповідь на поверхні – маскується під навколишнє середовище. 

Але ні, не вірно. 
Вчені П. Бер, Крукенберга і Брюкке вивчали це рідкісне явище. Вони виявили у хамелеона хроматофори (в перекладі з грецької – фарбу несучі). Ці пігментні клітини нерівномірно розміщені по тілу рептилії, і кількість пігменту в них різне. Хроматофори переміщаються по поверхні, а так само можуть опускатися вглиб тіла (тоді забарвлення ящірки блідне). У тому ж випадку і в тих місцях, де клітини піднімаються вище, хамелеон набуває дуже яскраве забарвлення. 
Він буває жовтим або золотавим, яскраво – зеленим або сіро – чорним і навіть голубуватим. Все це наслідок фізіологічних або емоційних чинників: температури повітря, ступеня освітленості, болю, голоду чи, навпаки, насичення. З емоційних чинників, мабуть, найсильніший – це страх. Страх перед ворогами (зміями і птахами), страх перед незрозумілими явищами природи. Через зоровий центр – до нервової системи, і вже від неї сигнал йде безпосередньо в хроматофори. 
У А. П. Чехова є оповідання «Хамелеон», в якому розкрито суть людини, що не має твердої життєвої позиції і не вміє відстоювати свою думку. Він змінюється, як ящірка хамелеон, залежно від того, які правила гри йому нав’язують. 







Немає коментарів:

Дописати коментар